Af Keld Laursen

40 +/- 2 baner.

Hvad skal det nu betyde?

Jo, her til morgen var jeg ude at svømme omkring 40 baner. Svømning er lidt kedeligt i sig selv, så i vandet lå jeg og tænkte på mange af de ting vi har gang i her i vores forening.

En af de første ting der dukkede op var en annonce jeg har slået op på DBA.(http://www.dba.dk/skal-du-have-udskiftet-dit/id-1013224244/)

Foreningen har jo fået et aflagt radioruf, som skal indrettes til et topmoderne kontrolcenter. I kontrolcentret skal vi have styring og overvågning af hvad der sker på vores rampe ligesom vi i stil med Copenhagen Suborbitals gerne skulle have telemetri fra raketten, som kan resultere i et realtids-plot af hvor vores raket befinder sig.

For at blive et topmoderne kontrolcenter skal vi have topmoderne udstyr ind at sidde i det. Men det koster penge, som kan være svære at skaffe fra fonde og andet. Så derfor prøver jeg at skaffe noget brugbart udstyr fra private. Hvis du har et stor, gammel fladskærm som kan modtage DVB-T, så smid den ikke ud, men donér den til os!

DVB-T: HVad er det nu for noget stads at få ind i et kontrolcenter? Jo, vi har jo fået anskaffet os nogle GoPro Hero 3 kameraer, og de har blandt andet HDMI ud, som viser hvad kameraet viser i fuld HD. Dette signal kunne være godt at få op i vores kontrolcenter så vi kan overvåge hvad der sker på rampen og andre interessante steder.

Foreningen har også et overvågningsfly, som kan flyve delvist autonomt, delvist som First Person View (FPV). Det trænger til en overhaling da nogle af sensorerne sidder løst i flykroppen, og flyet dermed ikke helt ved hvad der er opad og nedad. Vi har med ringe held forsøgt at bruge flyet til at eftersøge en raket. Problemet var at vi dedikerede det eksisterende kamera til at kigge nedad, hvorfor vi måtte styre flyet visuelt. Det er svært at gøre ud over 500 meters afstand, så vi fik ikke kigget på alt det vi gerne ville.

Man kan få en lille DVB-T sender som kan sende et HD signal fra flyet til jorden, og via dette ville vi kunne få et meget bedre billede til eftersøgningsmanden. Det oprindelige SD (Standard Definition – lav opløsning) signal kan så genanvendes som FPV kanal så vi kan se hvor vi flyver. Hov! siger den kyndige mand som kender til BL 9-4, som styrer luftfart med modelfly. Det er jo ulovligt at flyve uden for visuel afstand. Nej, det er det så ikke for vores vedkommende: Vi flyver i afspærret luftrum, så vi har ikke den begrænsning. Vi har andre begrænsninger, bevares, men så længe vi kan garantere vi ikke kommer ud i civilt luftrum er vi sikre.

Vi er midt i design og produktion af en ny motor til flydende brændstof, og injektordesignet driller mig lidt. Vi har haft nogle lidt modstridende målinger på godheden af de huller vi kan lave, men i dag eller i morgen kommer der en ny borespindel og nogle spændetænger. Så burde vi blive bedre til at lave huller, og så skulle vores målinger også blive mere enslydende. Det bliver spændende at arbejde med på søndag.

Her er den på ebay

Således underholdt under min svømmetur mistede jeg tællingen af hvor mange baner jeg havde svømmet, så jeg er ikke helt sikker på om jeg mistede en omgang eller fik svømmet en omgang for meget. Men når man har så spændende ting at tænke på som hvad man skal lave, rent raketvis, så er det nok heller ikke så slemt endda.

De herligste hilsener
Næstformanden

PS: Som sædvanlig er der flere arbejdsopgaver end der er folk, så skulle du have en lille modelflyver eller TV-tekniker i maven og synes det ville være skægt at komme ud at lege lidt med vores udstyr, så kom og besøg os en søndag.